Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

Opća bolnica Dubrovnik partner u prekograničnom projektu TELE.DOC vrijednom više od 8,2 milijuna kuna

Opća bolnica Dubrovnik je početkom ožujka ove godine potpisala partnerski sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru 2. poziva prekograničnog programa suradnje Interreg IPA – Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 -2020 za provedbu projekta TELE.DOC -“Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju ozljedama za poboljšanu skrb pacijenata u prekograničnom području”.

Naime, riječ je o projektu čiji je nositelj Opšta bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se financira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih na natječaju).

Projekt se financira u okviru programske osi socijalnih i zdravstvenih usluga s ciljem poboljšanje kvalitete usluga u javnom zdravstvu i sustavu socijalne skrbi u kojoj će ukupno biti ugovoreno 8 projekata, od kojih je jedan i TELE.DOC. Za sada su samo dva projekta u ovom prioritetu započela s provedbom.

EU projekt ukupne je vrijednosti veće od 1,1 milijuna EUR koja će se, osim nositelju Opštoj bolnici Kotor, dodijeliti i ostalim uključenim projektnim partnerima- Opštini Kotor, Općoj bolnici Dubrovnik, kao jedinom partneru iz Hrvatske, te Javnoj ustanovi kantonalna bolnica „dr. Safet Mujić“ Mostar iz BiH.

Udio sufinanciranja projekta od strane EU iznosi visokih 85%, dok će partneri  osigurati samostalno preostalih 15%.

Cilj projekta TELE.DOC je ojačati kapacitete uključenih bolnica s ciljem poboljšanja usluga koje se nude pacijentima, s naglaskom na opremanje odjela trauma i obuku medicinskog osoblja. Dodatno, cilj je poboljšati i suradnju tri bolnice kroz uvođenje dodatnih komunikacijskih sustava kojima će liječnici efikasnije razmjenjivati medicinske podatke, te se konzultirati oko dijagnoza i liječenja kritičnih pacijenata.

Konkretnije, nabaviti će se ukupno 30 setova i pojedinačnih komada vrijedne medicinske opreme za 3 bolnička odjela traume, obučiti će se 36 liječnika (12 dubrovačkih) kroz 3-dnevni praktični certificirani međunarodni tečaj ETC (European Trauma Course) koji će se odvijati u Dubrovniku, uspostaviti „tele“ bolnička mreža za poboljšanu komunikaciju i razmjenu mišljenja liječnika, organizirati fakultativna studijska posjeta za voditelje bolnica u EU zemlju s najboljim primjerima prakse u tretmanima trauma, kao i promovirati dobre projektne prakse kroz međunarodno stručno okupljanje na temu tele medicine koje će se također organizirati u Dubrovniku.

Projektom će se između ostalog nabaviti i plovilo za spašavanje unesrećenih i za intervencije na moru za partnere u Kotoru.

Opća bolnica Dubrovnik kroz projekt će realizirati iznos od 277.073,48 EUR (približno 2.078.051,00 kuna), od kojih je bespovratno 235 512.43 EUR (približno 1.766.343,22 kune).

Projektni tim čine: ravnatelj doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr. med. kao project coordinator for PP1, Darko Katić, dipl. ing. kao asistant project coordinator for PP1, Luce Pećar, dipl. oec. kao public procurement specialist, te Cvijeta Djevojić, mag. oec. kao administrative assistant.

Projekt je započeo s provedbom 01. ožujka ove godine, a trajati će naredna 24 mjeseca.

 

Objave vezane uz TELE.DOC projekt