Srijeda, 26 Srpanj 2023 13:53

OPĆA BOLNICA DUBROVNIK POSEBNU PAŽNJU I NAPORE ULAŽE U SKRB O SVIM HRVATSKIM BRANITELJIMA!

S ciljem istinitog informiranja javnosti, a s obzirom da naš odgovor na novinarski upit nije objavljen, želimo izvijestiti o tijeku događanja vezano uz jednog od naših pacijenata.

Na tu temu pisao je jedan lokalni portal bez objavljivanja traženog odgovora koji je poslan isti dan kada i upit, pa ga ovom prilikom objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

U svezi Vašeg upita šaljemo odgovor za koji molimo objavljivanje u cijelosti: 

Jutros u 9.19 sati poslali ste nam upit o stanju jednog od naših pacijenta, a tekst na tu temu objavili ste ne sačekavši naš odgovor istog dana prije 13 sati, bez obzira što ste znali da nećete imati cjelovitu sliku događanja o kojima pišete.

U svezi vašeg upita želimo istaknuti kako je hrvatski branitelj za kojeg postavljate upit, naš pacijent od 30.4.2023. gotovo u kontinuitetu. Hospitaliziran je u Općoj bolnici Dubrovnik u 4 (četiri) navrata u ukupnom trajanju gotovo 3 (tri) mjeseca: od 30.04.2023. do 25.07.2023.

Inicijalna hospitalizacija je bila na Odjelu neurologije 30.04. - 19.05.2023
. kada su obavljeni svi potrebni dijagnostički i terapijski postupci.

Upravo zbog okolnosti koje i sami navodite; otok, socijalni i braniteljski status - pacijent je primljen i na Odjel za palijativnu skrb 19.05. - 01.06.2023. dok se nije dobio termin u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Kalos u Veloj Luci.

Već 05.06.2023. je bez ikakvih problema ponovo primljen u Opću bolnicu Dubrovnik i to na Infektološki odjel 05.06. - 21.06. 2023. gdje su također obavljeni potrebni dijagnostički i terapijski postupci. 21.06.2023. pacijent je prema medicinskim kriterijima trebao biti otpušten iz Opće bolnice Dubrovnik. I ponovno zbog okolnosti koje navodite; otok, socijalni i braniteljski status, ponovo je zaprimljen na Odjel za palijativnu skrb 21.06.2023. U tom razdoblju nitko od članova obitelji koje smo imali za kontakt nije dolazio na informacije, niti su se zanimali preko telefona o stanju našeg pacijenta. Kontaktirale su nas samo dvije osobe koje nisu s njim u rodbinskoj vezi i zamolili nas da pacijentu produžimo boravak na Odjelu za palijativnu skrb, iz navedenih razloga, što smo, naravno, i učinili.

Točno mjesec dana od početka zadnje hospitalizacije na Odjelu za palijativnu skrb, 21. 07. 2023. pokušali smo organizirati susret s članovima obitelji čije smo kontakte imali kako bismo iznijeli prijedloge o njegovoj daljnjoj skrbi. Nismo uspjeli. Naime, jedan mjesec, odnosno 30 dana uobičajeno je vrijeme otpusta pacijenata koji su hospitalizirani putem ugovora o suradnji naše bolnice s Ministarstvom branitelja RH.

Zbog toga smo u petak 21.07.2023. najavili otpust iz bolnice – doma, nakon vikenda, u utorak 25.07.2023. Kontaktirali smo telefonski s jednim članom obitelji koji se složio s našim prijedlogom, pa smo u ponedjeljak ujutro 24.07.2023. namjeru o otpuštanju iz bolnice priopćili i pacijentu i njegovoj supruzi.

U utorak 25.07.2023. pacijent je nakon punih 35. dana hospitalizacije u kontinuitetu na Odjelu za palijativnu skrb uredno otpušten iz bolnice i sanitetskim prijevozom odvezen kući.

Želimo napomenuti kako mogućnosti za našeg pacijenta i njegovu kvalitetnu skrb postoje, kao i za druge branitelje koji se nađu u sličnoj situaciji na jugu RH. Naime, Republika Hrvatska skrbi za branitelje na brojne načine, a jedna od mogućnosti je i smještaj koji je namijenjen upravo braniteljima s problemima s kojima se suočava i naš pacijent. Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ iz Knina omogućuje hrvatskim braniteljima produženo liječenje preko Ministarstva branitelja. Zahtjev treba uputiti pacijent ili njegova obitelj nadležnom Ministarstvu branitelja RH.

Navode iz teksta koji ste objavili insinuirajući našu nebrigu za hrvatske branitelje ne sačekavši odgovor iz Opće bolnice Dubrovnik niti 4 sata, u potpunosti odbacujemo.


S poštovanjem,
Opća bolnica Dubrovnik

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke