Utorak, 01 Kolovoz 2017 11:56

OB Dubrovnik: Predstavljen novi aparat Immulite 2000 za testiranje na alergije

Danas je u Plavoj sali na konferenciji za medije predstavljen novi aparat imunokemijski analizator IMMULITE 2000 tvrtke Siemens. Aparat je namijenjen za testiranje na alergije u laboratorijskoj dijagnostici.
Na predstavljanju aparata sudjelovali su ravnatelj bolnice doc. dr.sc. Marijo Bekić, voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku mag.med.biochem. Antonija Perović, voditeljica Odjela za pedijatriju prim. Marija Radonić, voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju mr.sc. Žarko Vrbica, voditelj Odjela za uslužne i tehničke poslove mag.ing. Darko Katić.

Ravnatelj Bekić istaknuo je kako i ovaj uređaj svjedoči dobrom radu dubrovačke bolnice te činjenici da bolnica nastoji pratiti svjetske trendove. 'Ova nova vrijedna akvizicija služi za alergološka ispitivanja te je vrlo bitna za sve naše pacijente koji imaju neki oblik alergije. Pacijenti odsad testiranja mogu raditi u Dubrovniku, odnosno, ne moraju putovati u veće centre poput Splita i Zagreba ili privatne ustanove', kazao je docent Bekić.

Voditeljica Odjela za laboratorijsku dijagnostiku Antonija Perović naglasila je kako će se edukacija za rukovanje uređajem u bolnici održati sutra. 'Radi se o imunokemijskom analizatoru koji zbog svoje metodologije ima vrlo visoku osjetljivost za detektiranje alergena. Odabrani su alergeni specifični za naše podneblje, najviše prema potrebama pedijatrijsko-alergološke ambulante. Na samom uređaju može se raditi s oko 405 alergena, bilo pojedinačno ili u paletama', kazala je Perović te naglasila kako se nada kako će se paleta alergena s vremenom i širiti.

Voditeljica Odjela za pedijatriju dubrovačke bolnice Marija Radonić istaknula je kako je alergija jedna od najčešćih bolesti modernog doba te kako svako treće dijete boluje od nekog oblika alergije. 'Ovaj uređaj svakako olakšava dijagnostiku. Naša bolnica na njega je čekala gotovo 20 godina, a u tom razdoblju mi smo uzorke slali u druge centre pa bi se nalazi čekali i više od tri tjedna ili bi pacijeniti bili primorani odlaziti u privatne ustanove', naglasila je Radonić.

Žarko Vrbica, voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju istaknuo je kako Dubrovnik ima dugu povijest alergologije i kontinuitet medicine na tom polju. 'Kod djece je bitno dobro definirati bolest i pravilno je i na vrijeme liječiti. Treba reći i kako uređaj koji nam je stigao nije osnova liječenja već vrlo važna pomoćna metoda. Ovaj aparat omogućit će personaliziranu medicinu na području alergologije, odnosno neće se više davati svima isti lijekovi. Terapije će se slagati prema tipu alergije i onome na što je pacijent alergičan', rekao je Vrbica.

 Nabavkom aparata Immulite 2000 koji zadovoljava potrebe laboratorija srednjeg i visokog kapaciteta, cilj nam je pridonijeti širenju asortimana usluga dubrovačke bolnice.
 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke