Utorak, 06 Veljača 2018 14:18

Poziv na akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Zaklada Ana Rukavina u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik i Odjelom za transfuziju krvi, organizira akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica u Dubrovniku. Akcija će se održati u prostorijama dvorane sv. Ivana Pavla II - samostan sv. Klare, u subotu 10. veljače 2018. u vremenu od 9 do 13 sati. 

Akcija upisa u Hrvatski registar održava se kako bi se oboljelim osobama u Hrvatskoj ali i svijetu pomoglo u potrazi za podudarnim davateljem. 

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Od 2013. godine, zalaganjem Zaklade Ana Rukavina, uz podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, osam transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj pridružilo se misiji Zaklade Ana Rukavina; prikupljanju uzoraka za Hrvatski registar kako bi oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu pomogli da pronađu svog podudarnog darivatelja.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 57.055 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 81 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke