Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 09:08

3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata - Otkrivanje Spomen ploče

3. simpozij Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata - Otkrivanje Spomen ploče Ivona Butjer

Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata održalo je svoj 3. simpozij u Dubrovniku  pod nazivom “Da se ne zaborave devedesete”.   Program simpozija trajao je  od 30. studenog do 2. prosinca. Na prvi dan simpozija u Općoj bolnici Dubrovnik svečano je  otkrivena Spomen ploča medicinskim sestrama i tehničarima sudionicima Domovinskog rata Grada Dubrovnika. 

Uz prisutne  domaće  i medicinske sestara i tehničare iz cijele Hrvatske,  na svečanosti  je uz ravnatelja bolnice doc. Marija Bekića nazočio i gradonačelnik Mato Franković, dr. Kornelije Brkić bivši načelnik saniteta HV i prof.prim Marko Margaritoni. Nakon otkrivenja Spomen ploče održani su  prigodni govori prožeti traumatičnim i tužnim sjećanjima na ratne okolnosti i nadljudske napore kojima su medicinske sestre ostavile neizbrisiv trag  i doprinos u Domovinskom ratu. 

„Sve medicinske sestre su dočekale rat na svojim radnim mjestima. Sam početak rata nas je zatekao u Staroj bolnici gdje su bili neprimjereni uvjeti pa su se kirurške službe preselile u novu bolnicu na Medarevo. Medicinske sestre su radile 24 sata dnevno, ostavljale su doma svoje obitelji i djecu i dolazile pomagati bolesnicima i ranjenicima. Znate i sami u kojim smo uvjetima išli; padale su granate, danima se čula opća opasnost. Bez obzira na sve, išle smo na posao,“ izjavila je Perica Klokoč, predsjednica podružnice HUMS-a Opće bolnice Dubrovnik.  

Dr. Kornelije Brkić, kazao je kako je važno da mladi znaju priču o ratnim danima i da ostaju u svojim gradovima, a ne da ih napuštaju.
„Mi stariji koji ovdje dolazimo na ispomoć smo sretni što možemo nešto napraviti, ali smo u drugu ruku tužno što nema mladosti. Oni koji mogu, neka naprave da mladosti bude ovdje što više,“ kazao je u svom govoru.

Ravnatelj bolnice doc. Marijo Bekić istaknuo je kako su medicinske sestre i tehničari požrtvovno radili u ratnim vremenima, baš kao i danas.

„ Ponosan sam što baštinimo ovakvu tradiciju kao što je to Domovinski rat. Dubrovnik i Vukovar uistinu su dva grada koji su međusobno vezani i koji su prepoznatljivi kroz Domovinski rat. Osnovu našeg zdravstvenog sustava čine medicinske sestre, to je ono što uvijek ističem. Uvijek govorimo o problemima liječnika, a rijetko se ističu problemi medicinskih sestara, uvjeti u kojima rade i njihova potplaćenost. One su osnova našeg zdravstvenog sustava bile i u Domovinskom ratu i kako su tada požrtvovno radile, tako rade i sada. Iako više nije rat, OB Dubrovnik je uvijek u izvanrednoj situaciji jer uvijek radimo u posebnim uvjetima,“ izjavio je Bekić dodavši kako će se kao predstavnik Uprave zalagati da medicinske sestre i tehničari u budućnosti dobivaju ono što im je zakonski zajamčeno.

„Doc. Bekić  je napravio usporedbu između Vukovara i Dubrovnika. Jedina razlika između ta dva grada jest ta što je jedan pao, a drugi nije. Ne smijemo zaboraviti činjenicu kako je Dubrovnik mjesecima bio okružen sa svih strana. Dubrovnik su branili branitelji, a posebno treba istaknuti medicinsko osoblje koje je ovdje bilo. I dok se velikim dijelom od muškaraca očekivalo da tu ostanu, takvo očekivanje nije se odnosilo na žene jer se od njih očekivalo da pođu. No, neke od njih su hrabro ostale, a među njima su i medicinske sestre koje su doprinosile borbi za slobodnu i neovisnu Hrvatsku te su paralelno s time bile spremne žrtvovati svoj život jer neizvjesnost je bila velika,“ kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Prof.prim. Marko Margaritoni prisjetio se ratnih dana i uloge koju je OB Dubrovnik tada imala.

„Kad dolaze ovakvi dani, a mi ih uvijek obilježavamo u vremenu blagdana sv. Nikole koji je pred vratima, uvijek su nam osjećaji podijeljeni. S jedne strane bismo voljeli da se to nikada nije dogodilo, a s druge strane s velikim ponosom možemo sjetiti herojskih dana kad je u pitanju ratna obrana Grada, ali i sanitetska podrška. Čestitam Udruzi sestara Domovinskog rata koja je učinila sve da u Dubrovniku organizira simpozij jer će on pomoći da se zadrže sjećanja na dane kad je uistinu u nemogućim uvjetima sve funkcioniralo kako treba,“ istaknuo je.

 

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke