Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020 10:44

U Općoj bolnici Dubrovnik svaki mjesec besplatni Tečaj za trudnice

Besplatni Tečaj za trudnice u Općoj bolnici Dubrovnik nastavio je s radom i u vrijeme pandemije koronavirusa. Čini ga multidisciplinarni tim različitih specijalnosti koji žele pomoći trudnicama i njihovim obiteljima u tom jedinstvenom periodu života žene. Tečaj je i besplatan što je s obzirom na tim koji je posvećen svakoj trudnici prava rijetkost i u svjetskim razmjerima. 

Iako očevi još uvijek nisu u mogućnosti sudjelovati na porodu jer Opća bolnica Dubrovnik ne može osigurati sigurne uvjete za njihov boravak bez da se ugrožavaju ostali pacijenti, dubrovačka bolnica nastavlja s tečajem kako bi same trudnice pripremila za porod i prvo razdoblje života s novorođenim djetetom. Na tečaju imaju priliku upoznati specijaliste ginekologije i opstetricije, primalje i medicinske sestre, nutricioniste, patronažne sestre te fizioterapeute. Cilj im je što kvalitetnije voditi i pripremiti trudnicu na sve izazove i moguće situacije koje mogu očekivati u tom razdoblju života.

Zasada nema previše posjetitelja, ističe specijalist ginekologije i opstetricije Mislav Bender.

- Možda je to zbog epidemije, ali moram priznati da ih nije bilo previše ni prije epidemije. Zašto je bitno doći? Zato što kroz različita predavanja pokušavamo upoznati zainteresirane s ovom tematikom i razbiti neznanje. Kada kasnije dođu na porod, dođu u manjem grču. Ne želimo da se informiraju na neprovjerenim portalima, a cilj nam je omogućiti svima zainteresiranima doznati sve što ih zanima. Danas je svuda velik broj dezinformacija, pa bih htio poručiti da sve što se piše po forumima, bez autora, reference ili stručne osobe su neprovjerene informacije.

Besplatan tečaj za trudnice kakav osigurava Opća bolnica Dubrovnik omogućuje i savjete nutricionistkinje koja posebno naglašava kako u trudnoći nije potrebno "jesti za dvoje".

- Radi se o svega 300 do 340 kcal povećanog unosa, što je malo veći međuobrok. Ne treba se opušteno prejedati, već je potrebno staviti poseban naglasak na kvalitetu hrane koju trudnica unosi. Uvijek se daje prednost svježim, sezonskim, lokalnim namirnicama. - poručuje mag. nutricionizma i znanosti o hrani Tena Tarnai zaposlena na Odjelu prehrane i dijetetike kao dijetetičar.

Trudnice se dolaskom na tečaj najviše interesiraju za rađaonu, ističe primalja i medicinska sestra s Odjela ginekologije i opstetricije.

- Žele znati što ih čeka u rađaoni jer im je to nepoznanica. Zanima ih i postoji li mogućnost epiduralne, odnosno bezbolnog poroda, kada doći, koliko čekati, što ponijeti u rodilište sa sobom. - sve su to pitanja na koja mogu dobiti na tečaju za trudnice gdje im je za pitanja, ali i praktičan rad dostupna i viša fizioterapeutkinja Zrinka Marija Oreč.

- Radimo vježbe za razgibavanje, malo vježbi za cirkulaciju, vježbe za trbušne mišice, vježbe za jačanje za leđnu muskulaturu, zdjelično dno. Govorimo i o disanju u predrađaoni, kao i u rađaoni, a kad dođe vrijeme poroda kako se pripremiti, tiskati i rađati.

Tečaj za trudnice Opća bolnica Dubrovnik organizira se svake prve radne srijede u mjesecu u 10 sati. Sve informacije moguće je dobiti radnim danom od 8-14 na tel. 020/431-834.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke