Utorak, 01 Lipanj 2021 09:47

OBAVIJEST: PREPORUKE ZA PRATNJU NA PORODU

OBAVIJEST: PREPORUKE ZA PRATNJU NA PORODU Foto: Getty Images

Od dana 14.06.2021.g. u Općoj bolnici Dubrovnik  je dopuštena pratnja na porodu uz pridržavanje smjernica Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.


U PRATNJU MOŽE OSOBA KOJA:

 1. Nema simptome pod sumnjom na COVID-19 infekciju: temperatura, kašalj, dispneja, gubitak okusa i/ili njuha.
 2. Ima negativnu epidemiološku anamnezu: bliski kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom, boravak u područjima s visokim brojem zaraženih osoba, propisana mjera samoizolacije
 3. Ima negativne podatke na trijažnom obrascu.
 4. Osoba koja je unatrag šest mjeseci preboljela COVID-19 infekciju i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti. Osoba u pratnji mora donijeti pismeni nalaz PCR-a i BAT-a (brzi antigenski test) iz razdoblja bolesti ili potvrda liječnika obiteljske medicine o preboljenju bolesti unatrag šest mjeseci i 30 dana od početka pojave simptoma.
 5. Ukoliko pratnja nije preboljela COVID-19 infekciju ili je prošlo više od šest mjeseci od preboljenja, ako pratnja nije preboljela COVID-19 infekciju i cijepljena samo jednom dozom cjepiva (ne odnosi se na J&Jcjepivo i osobe koje su preboljele COVID-19 i docijepljene jednom dozom cjepiva), nakon trijaže mora obaviti testiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testom. Testiranje se obavlja u OB Dubrovnik a troškove testiranja snosi osoba u pratnji po cijeni od 150,00 kn.
 6. Ukoliko pratnja na porodu ima potvrdu o primitku druge doze cjepiva (za cjepivo J&J jedna doza) unutar šest mjeseci do prisustva porodu  te da je prošlo više od 14 dana od zadnje doze cijepljenja.
 7. Ukoliko pratnja na porodu raspolaže negativnim PCR testom na COVID-19, ne starijim od 48 sati.


U PRATNJU NE MOŽE OSOBA KOJA:

 1. Ima jedan od simptoma pod sumnjom na COVID-19 infekciju: temperatura, kašalj, dispneja, gubitak okus i/ili mirisa.
 2. Ima pozitivnu epidemiološku anamnezu: bliski kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom, boravak u područjima s velikim brojem zaraženih osoba, osoba ima propisanu mjeru samoizolacije.
 3. Ima jedan ili više odgovora DA na trijažnom obrascu.


NAPOMENA

Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Dubrovnik mjerenjem      temperature i dezinfekcijom ruku s obavezno pravilno postavljenom kirurškom maskom. Trijažni obrazac se popunjava u čekaonici neposredno prije ulaska na Odjel.


PONAŠANJE OSOBE U PRATNJI TIJEKOM BORAVKA U BOLNICI:

 1. Prije ulaska u rađaonicu oprati i dezinficirati ruke.
 2. Obući propisanu zaštitnu opremu koju osoba dobije na Odjelu: zaštitni ogrtač (moguće je zaštitni komplet koji sadržava zaštitne hlače i tuniku), zaštitnu kapu, latex rukavice, nazuvke i FFP2 masku.
 3. Osoba u pratnji dužna je cijelo vrijeme boravka u rađaonici uz rodilju imati propisanu zaštitnu opremu te nikako ne smije skidati istu, pri čemu FFP2 maska mora biti pravilno postavljena preko usta i nosa.
 4. Tijekom poroda dozvoljen je bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok se u kontaktu s zdravstvenim djelatnicima mora pridržavati mjera osobne distance.
 5. Osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici.
 6. Nakon poroda, osoba u pratnji na porodu, uz vodstvo medicinskog osoblja napušta rađaonicu, propisno odlažne zaštitna sredstva u za to namijenjene spremnike, dezinficira ruke te s postavljenom kirurškom maskom napušta bolnicu, bez zadržavanja u drugim prostorima bolnice.
Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke