Subota, 29 Siječanj 2022 18:34

VODEĆI HRVATSKI KARDIOLOZI NA KONFERENCIJI U DUBROVNIKU

dr. Jerko Ferri-Certić / prof.dr.sc. Bojan Biočina / izv.prof.dr.sc. Marijo Bekić dr. Jerko Ferri-Certić / prof.dr.sc. Bojan Biočina / izv.prof.dr.sc. Marijo Bekić

Tradicionalna kardiološka radionica u organizaciji Opće bolnice Dubrovnik i ove je godine u Dubrovniku okupila vodeće hrvatske stručnjake iz područja kardiologije. Voditelj Kardiološkog odjela dr. Jerko Ferri-Certić ističe kako zahvaljujući brojnim stručnjacima koji godišnje dolaze i na dubrovačku radionicu, ali i ispomoć liječnicima na jugu Hrvatske, dubrovačka bolnica nadilazi okvire opće bolnice regionalnog tipa.

Akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva koji ističe kako su potrebe, posebno tijekom ljetnim mjeseci ogromne.

-Znamo da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, pa ne čudi kako tijekom turističke sezone gosti obolijevaju od infarkta miokarda, ali i od različitih drugih akutnih kardioloških problema, uz kronične kardiološke probleme koji trebaju skrb... Sve to mora zbrinuti kardiologija Opće bolnice u Dubrovniku. Stoga nastojimo pomagati i kadrovski i organizacijski koliko god možemo, ali čini mi se da je dubrovačka kardiologija stasala kako bi samostalno odgovorila tim velikim izazovima.- rekao je akademik Miličić.

Interventna kardiologija počela se u Dubrovniku razvijati prije 15 godina.

-Najveći problemi su kadrovske prirode, pa još uvijek na dubrovački kardiološki odjel dolaze liječnici iz drugih centara u ispomoć, ali je cilj stabilizacija i okretanje prije svega domaćim liječnicima. Trenutačno imamo dva specijalizanta, dobit ćemo i trećega, a imamo i jednog mladog specijalista. Veliki zalog su nam ti mladi ljudi koji su budućnost dubrovačke kardiologije – ističe dr. Ferri-Certić koji je zadovoljan ulaganjima u taj odjel.

-Kardiološki odjel jedan je od krucijalnih u pružanju zdravstvene zaštite s obzirom na raširenu kardiovaskularnu patologiju. Opća bolnica Dubrovnik je u protekle dvije godine uložila oko 7,5 milijuna kuna u nabavu nove opreme. U tijeku je instalacija suvremenog uređaja za koronarografiju, a nabavljen je i suvremeni uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku, kao i sustav za nadzor vitalnih parametara kardioloških pacijenata. - naglašava izv.prof.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice.

U dubrovačkoj Općoj bolnici odnedavno je stavljen u funkciju i ECMO aparat za vantjelesnu cirkulaciju, kupljen 2013. godine za što su dubrovački kardiolozi na obuku išli u Zagreb u čemu im je posebno pomogao predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Bojan Biočina. ECMO aparat namijenjen je mahom mlađim bolesnicima s arterijskim problemima.

Naručite se
1000 znakova
Dodaj datoteke