Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

Kolovoz 2020 – Seminar „Promicanje ravnopravnosti spolova i zabrana diskriminacije“

Dana 24. kolovoza 2020. godine u Plavoj sali Opće bolnice Dubrovnik održan je seminar na temu “Promicanje ravnopravnosti spolova i zabrana diskriminacije”. Seminar se održao u okviru operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014 – 2020.

Opća bolnica Dubrovnik dobitnik je bespovratnih sredstava za projekt „Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću“. Cilj projekta je nadogradnja DB u Dubrovniku, te uspostava DB Metković zbog povećanja kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga, smanjenja broja pacijenata na akutnom liječenju, te povećanja dnevno – bolničkih kapaciteta u DNŽ.

Adaptacijom postojeće zgrade unutar OB Dubrovnik (uređenje oftalmološke operacijske sale i dermatovenerologije), rekonstrukcijom zgrade za DB Metković, te nabavom i ugradnjom suvremene opreme očekuje se povećanje dostupnosti zdravstvene skrbi i povećanje učinkovitosti, te racionalizacije troškova poslovanja OB Dubrovnik.

Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću“, OB Dubrovnik je obavezna poštovani zadane smjernice projektnog prijedloga programa.

Predavanje je održala predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko neretvanske županije, Nina Skurić, a uvodnim riječima  prisutnima se obratio Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, Stjepan Đuričić, dr. med.

U izlaganju predsjednica Nina Skurić naglasila je važnost podizanja svijesti o ravnopravnosti spolova na radnom mjestu, a i šire u zajednici.

Zakonom o ravnopravnosti spolova razrađuju se Ustavom utvrđena ljudska prava i temeljne slobode i utvrđuju opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, te definira i uređuje način zaštite od diskriminacije na temelju spola i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Usmjerenost javnih politika na oba spola pokazatelj je vjerodostojnosti i odgovornosti kao i ulaganje u ravnopravnost spolova koje donosi rezultate napretka društva u budućnosti, istaknula u svom izlaganju predsjednica Skurić.

Nakon predavanja svi sudionici imali su priliku poslužiti se sokovima i kroasanima.