Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

Prosinac – 2022 – Otvorena Dnevna bolnica Metković

U Metkoviću je u ponedjeljak, 12.12.2022. otvorena dnevna bolnica, podružnica Opće bolnice Dubrovnik. Ova zdravstvena ustanova obuhvaća zasada rad pet specijalističkih ambulanti. U prizemlju zgrade su ambulante interne medicine, pedijatrije i psihijatrijska ambulanta, dok je na prvom katu organiziran rad ginekološke ambulante i kirurških djelatnosti u sklopu kojih će se obavljati i manji zahvati. Nabavljena je najsuvremenija medicinska oprema vrijedna 3.3 milijuna kuna koju je financirala Vlada RH.

Dnevna bolnica Metković nalazi se u zgradi nekadašnjeg suda neposredno uz postojeći Dom zdravlja i Hitnu pomoć, a njezina rekonstrukcija i adaptacija financirana je u sklopu EU projekta „Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću“. Ukupna vrijednost projekta je 50.853.801,07 kn, a iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova je 49.745.477,02 kn. Opća bolnica Dubrovnik dobila je u sklopu EU projekta Dnevne bolnice Dubrovnik-Metković oftalmološku operacijsku dvoranu i obnovljenu ambulantu dermatovenerologije. Od opreme u ambulantama Opće bolnice Dubrovnik projektom su osigurani monoplanarni angiografski radiološki uređaj za kardiološke intervencije i intervencije na perifernim krvnim žilama, operacijski stolovi za potrebe jednodnevne kirurgije s potrebnim dodacima i monitori vitalnih funkcija i sustav centralnog monitoringa, oprema za praćenje parametara rada srca, video stup s videobronhoskopom za primjenu u pulmološkoj dnevnoj bolnici, video stup s videobronhoskopom za primjenu u pulmološkoj dnevnoj bolnici, video stup s fleksibilnih gastroskopom i kolonoskopom za primjenu ugastroeneterološkoj u dnevnoj bolnici, endoskopski stup za artroskopiju i ORL, endoskopski stup za abdominalne laparaskopske zahvate ujednodnevnoj kirurgiji s pripadajućim nastavcima i dodacima, kao i opća medicinska oprema i namještaj za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije.

Cilj projekta prije svega je bilo povećanje kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga; smanjenje broja prijema na akutnom liječenju i povećanje bolničkih kapaciteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Projektom je povećana dostupnost zdravstvene skrbi i učinkovitosti uz racionalizaciju troškova poslovanja Opće bolnice Dubrovnik. To među ostalim znači da će zdravstvena usluga pacijentima s područja doline Neretve, Pelješca, pa i Korčule biti dostupnija, odnosno bliža mjestu stanovanja.
-Ovo je veliki dan za stanovništvo doline Neretve, izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić i dodao: – Opća bolnica Dubrovnik s obzirom na zemljopisnu raštrkanost zapravo je hibrid između opće bolnice i KBC-a. Svakodnevno će se osigurati dolazak liječnika dviju specijalizacija, a po potrebi Dnevna bolnica, radit će i subotom. Zahvalio bih svima onima koji su surađivali na ovome projektu – od ministarstava zdravstva i europskih fondova, preko SAFU-a, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata, svih tvrtki koje su bile angažirane na realizaciji projekta te lokalnoj zajednici. Vjerujem da ćemo uspješno izvršiti našu zadaću, ostvariti jednako dostupnu zdravstvenu zaštite u cijeloj županiji, konkretno u dolini Neretve. Naši liječnici su i prije dolazili u Metković i Ploče, radili su se mali zahvati, međutim od danas počinjemo jedno sasvim novo razdoblje u kojem će se u primjerenim uvjetima odvijati djelatnosti dnevne medicine. Pozivam sve pacijente u dolini Neretve koji su do sada možda gravitirali nekim drugim centrima da iskoriste ovu priliku i dođu ovdje na preglede i zahvate u svoju bolnicu. – rekao je ravnatelj Bekić.

Naglasio je kako je je projekt Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću počeo u ožujku 2017. godine.

-Uz uređenje i opremu Dnevne bolnice u Metkoviću, projekt je uključivao i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku. – rekao je na otvorenju dnevne bolnice u Metkoviću župan Nikola Dobroslavić i dodao: – Čestitam Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva, bivšem ministru Kujundžiću s kojim je počeo projekt te ministru Berošu s kojim je projekt završen. Zajedničkim naporom dobili smo objekt kojim ćemo približiti medicinsku uslugu pacijentu koji za dnevne intervencije neće morati putovati u Dubrovnik. Ovo je još jedan projekt u dolini Neretve koji je realiziran europskim sredstvima. Zadovoljan sam načinom na koji, ne samo Županija, već i ustanove te jedinice lokalne samouprave koriste europska sredstva jer nam je to odličan način za realizirati razvojne projekte i zadovoljiti potrebe naših sugrađana – izjavio je župan Nikola Dobroslavić.

Grad Metković izdvojit će dodatna financijska sredstva kako bi se privukao dolazak mladih liječnika u Metković.

-Usudio bih se reći kako je ovo povijesni dan za sve nas. Kada sam preuzeo vođenje grada, 2017. godine, jedan od mojih prioriteta bilo je poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite građana Metkovića, a jedan od ciljeva bio je izgradnja i opremanje Dnevne bolnice Metković. Grad Metković se i samostalno, kao jedinica lokalne samouprave, trudi kontinuirano raditi na kvaliteti zdravstvene zaštite, pa od 2019. u Proračunu imamo stavku Ulaganje u poboljšanje zdravstvene zaštite građana za što izdvajamo dva milijuna kuna. Uz pomoć naših sredstava, zdravstvene ustanove na području grada Metkovića uspjele su nabaviti prijeko potrebnu opremu te riješiti neke goruće probleme, a trudimo se pomoći i u rješavanju problema nedostatka zdravstvenog osoblja. Sve ćemo to nastaviti činiti i ubuduće. Zahvalio bih se Vladi RH, Ministarstvu zdravstva, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Općoj bolnici Dubrovnik te svima onima koji su sudjelovali u realizaciji hvalevrijednoga projekta Dnevne bolnice Metković.  Bilo je i onih koji nisu vjerovali da želimo, možemo i hoćemo realizirati ovaj projekt. Metković je danas, još jednom, pokazao da želi, može i hoće – zaključio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Dnevna bolnica u Metkoviću službeno je otvorena 12. prosinca 2022. nakon održane završne konferencije„Dnevna bolnica Dubrovnik-Metković“ koja je financirana sredstvima iz Europskih fondova u razdoblju 2014. – 2020. KK.08.1.2.03.0034 u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.U projektnom timu koji je realizirao projekt sudjelovali su: voditelj projekta ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, dr.med., asistent voditelja projekta Darko Katić, dipl.ing., osoba za financijsko praćenje provedbe projekta Pavo Perić, dipl.oec., ovlašteni stručnjak javnog naručitelja za provedbu procedure javne nabave Luce Pećar, dip.oec., osoba za računovodstveno praćenje projekta Ivana Čupić, dipl.oec. i osoba za administriranje projektne dokumentacije Cvijeta Djevojić, mag.oec.