Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

PREDSTAVLJENA KNJIGA PRIM.DR.SC. ANTUNA CARA “SKONSUMACIJUN – TUBERKULOZA U DUBROVAČKOM DRUŠTVU OD 1825. GODINE DO SREDINE 20. STOLJEĆA”

Prim.dr.sc. Antun Car, poznati dubrovački kardiolog, specijalist interne medicine, na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku predstavio je knjigu “Skonsumacijun – Tuberkuloza u dubrovačkom društvu od 1825. godine do sredine 20. stoljeća”. Dr.sc. Antun Car ovu je tematiku izabrao za svoju doktorsku disertaciju, a knjigu su predstavili akademik Luko Paljetak i recenzent dr.sc. Milan Radošević.

– Riječ “skonsumacijun” dolazi iz dubrovačkog dijalekta, talijanskog jezika i u prijevodu znači “okopljavanje tijela”. Ovo povijesno djelo, umjetnički jeprikaz tuberkula u plućima, najčešće vrste tuberkuloze – plućne tuberkuloze. Već se iz naslova i podnaslova može vidjeti da se radi o knjizi koja je interdisciplinarna i multidisciplinarna. Dr.sc. Antun Car dao je značajan doprinos povijesti zdravstva. Uspio je povijest medicine i zdravstva prikazati kroz historiografski pristup. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 2021. je usvijetu zabilježeno1,6 milijuna oboljelih od tuberkuloze. Radi se o bolesti koja je i dalje prisutna, iako nije više zdravstveni problem kakav je predstavljala prije100 godina. Porast je prisutan, a posebno je zabrinjavajuće da se razvija jedan rezistentni oblik, svakog 30. oboljelog ne možete liječiti kao prije. – istaknuo je na predstavljanju dr.sc. Milan Radošević.

Tuberkuloza nije samo predmet medicine, nego i predmet književnosti i umjetnosti – u svom je osvrtu istaknuo akademik Luko Paljetak:

– Nama Dubrovčanima je možda najzanimljivije poglavlje knjige o liječenju u dubrovačkim zdravstvenim ustanovama, posebice u tzv. “Morskoj kući” u kojoj je Rajmund Kupareo,hrvatski svećenik dominikanac, sveučilišni profesor, pjesnik,teološki pisac, esejist, skladatelj i prevoditeljnapisao svoj glasoviti roman. U tom se poglavlju spominje se i dječje oporavilište na Lokrumu, kao i sanatorij Tiha u Cavtatu u kojem se neko vrijeme liječio i naš veliki pjesnikAntun Branko Šimić koji je od tuberkuloze preminuo u Zagrebu. Posebnu vrijednost knjizi doktora Tonija Cara daju kurzivom napisani njegovi razgovori s našim sugrađanima o njihovim iskustvima s tuberkulozom za koju mislimo da je zbog prividnog općeg napretka zauvijek iščezla, a nije, kao što nije i neće iščeznuti ni siromaštvo ni loši uvjeti života ljudi, glavni uzročnik ove bolesti o kojoj govori ova, svake hvale vrijedna knjiga. U njoj dr. Car na kraju upozorava da tuberkuloza ponovno postaje veliki svjetski epidemiološki problem.

Sam autor ovog djela prim.dr.sc. Antun Car o svom je djelu rekao:

– Knjiga spaja moje dvije ljubavi: ljubav prema Gradu i ljubav prema medicini. Tijekom 19. i 20. stoljeća vladala je visoka smrtnost od tuberkuloze. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Europi je padala smrtnost od tuberkuloze, a mene je zanimalo kakva je situacijakod nas u Europi. Posljednjih dana u Dubrovniku vidimo da tuberkuloza nije nestala, nije nestala ni u svijetu. Problem je u mnogoljudnoj populaciji, javljanje tuberkuloze uz AIDS, puno je slučajeva, velike su migracije stanovništva, javlja se rezistentnost tuberkuloze prema lijekovima. Kad sam počeo raditi, susretao sam se s teškim bolesnicima, susretao sam ses tuberkulozom u Slanom, u Primorju… Bili su to kožni oblici TBC-a. Godinama sam boravio na terenu, što je bila velika škola prave praktične medicine. U životu me stvarno radovalo učiti, to je zadovoljstvo, osim kad nekog izliječiš od bolesti. Radeći na ovoj knjizi, puno sam naučio o diskriminaciji prema ženama. Vidio sam koliko je bio diskriminatorski odnos prema ženama koje su imale tuberkulozu. Isto tako, susretao sam se i s rasnim teorijama, obilježile su 20. stoljeće. Moramo se potruditi da ne obilježe i ovo, upozorio je prim.dr.sc. AntunCar.
Njegovo djelo “Skonsumacijun – Tuberkuloza u dubrovačkom društvu od 1825. godine do sredine 20. stoljeća” rezultat je proučavanja brojne literature. Iako se bavi tuberkulozom u dubrovačkom društvu od 1825. do sredine 20. stoljeća, ova knjiga dragocjen je prilog proučavanja povijesti medicine Dubrovnika i izvan tog razdoblja. Opća bolnica Dubrovnik našem dugogodišnjem predanom djelatniku od srca čestita na ovom vrijednom znanstvenom doprinosu.