Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility

PREVENTIVNI PREGLEDI HRVATSKIH BRANITELJA I U 2024. GODINI

U Ministarstvu hrvatskih branitelja uručeni su u srijedu, 6.3.2024. sporazumi o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za ovu godinu, kao i braniteljske zahvalnice dodijeljene zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima.. Ministar Medved uručio je braniteljske zahvalnice zonima koji su svojim odgovornim i predanim radom, od početka oružane velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, sudjelovali u procesima ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, dajući time neizostavan doprinos u rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Zahvalnica je uručena i izv.prof.prim.dr.sc. Mariju Bekiću, ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi.

Cilj je provedbom preventivnih sistematskih pregleda smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti od bolesti, a povećati mogućnost izlječenja te produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja.

„Od počeka provedbe Programa 2016. godine do danas preventivnom sistematskom pregledu pristupilo je više od 106 tisuća hrvatskih branitelja, a s provedbom Programa nastavljamo i u ovoj godini“, kazao je ministar Medved te dodao da su posljednjih godina intenzivirane aktivnost i programi usmjereni zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja poput sistematskih pregleda, bolničke medicinske rehabilitacije, liječenja u barokomori i dugotrajnog liječenja s pojačanom skrbi.

Najveći broj hrvatskih branitelja danas se nalazi se u dobnim skupinama koje su rizične i u kojima započinje intenzivniji porast kroničnih bolesti na koje se značajno može utjecati preventivnim aktivnostima. Stoga je Program preventivnih sistematskih pregleda usmjeren prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih te onkoloških bolesti odnosno onih bolesti od kojih pobolijeva i umire najveći broj branitelja.

„Ministarstvo je pokrenulo više projekata usmjerenih osiguranju sveobuhvatne skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju, poput Doma hrvatskih veterana i veteranskih centara, a započeli smo i postupak osnivanja ustanova za pružanje usluge smještaja trajnije naravi za one hrvatske branitelje koji ne mogu sami brinuti o sebi niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli skrbiti“, istaknuo je Medved.

Vlada je na sjednici 29. veljače usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2024. godinu i osigurala potrebna financijska sredstva, a posebno je naglašena potreba informiranja hrvatskih branitelja o važnosti brige za vlastito zdravlje.
Za postizanje značajnijih rezultata, uz kontinuitet u provedbi, izrazito je važna koordiniranost te uključivanje ostalih važnih društvenih sektora. Radi toga su, uz nadležne ustanove i stručnjake iz područja zdravstva, u aktivnosti usmjerene promicanju zdravlja uključene i udruge iz Domovinskog rata, a Ministarstvo je tijekom provedbe ovog Programa na adrese hrvatskih branitelja uputilo je više od 290 tisuća pisanih poziva.
„Preventiva, preventiva, preventiva. Neprestano ću ponavljati i neprestano ću poticati sve naše građane, a ovim putem osobito hrvatske branitelje, da se aktivno uključe u brigu o vlastitom zdravlju. Iza nas je osam godina provedbe preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. Apsolutnu opravdanost preventivnih sistematskih pregleda potvrđuje činjenica da je novootkriveno ili je postavljena sumnja na više od 50 tisuća bolesti i stanja od čega je 1.243 malignih bolesti, 9.275 bolesti kardiovaskularnih bolesti i 16.596 novootkrivenih šećernih bolesti. Isti putokaz slijedimo i u općoj populaciji kroz reformu zdravstvenog sustava kojom činimo oštar zaokret prema preventivi. U tom smjeru smo pokrenuli i preventivne zdravstvene preglede koje uskoro podižemo i na nacionalnu razinu“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi bazu podataka o zdravstvenom stanju branitelja koji su pristupili preventivnom sistematskom pregledu, prate se rezultati provedenih pregleda, utvrđene bolesti i preporuke koji su hrvatski branitelji dobili po završenom sistematskom pregledu. Sukladno tome, predlaže se i definira opseg preventivnog sistematskog pregleda.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: