Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility
Voditelj odjela Marina Matković mag. nutr. +385 (0)20 431-671 marinam@bolnica-du.hr
Ekonom Mladenka Gudelj-Velaga + 385 (0)20/437-840 mladenkag@bolnica-du.hr

ADMINISTRATOR

Dragica Obradović

E-mail: dragicao@bolnica-du.hr

Tel: +385 (020)/431-838

Ukratko o odjelu

U Odjelu rade voditelj, ekonom, kuhari, pomoćni radnici, servirke, skladištar i administrator.

Prehrana bolesnika je najvažnija zadaća zaposlenika Odjela bolničke prehrane i dijetetike te zahtjeva osposobljene i stručne kadrove koji rade na izradi planova i pripremi bolničke prehrane. Zahtjevi i potrebe za dijetalnom prehranom su sve veći i sastavni su dio liječenja bolesnika te ublažavanja njihovih tegoba. Svakom bolesniku u bolnici određuje se dijeta sukladno njenoj namjeni. Kroz karakteristiku dijete data je uputa za vrstom, količinom, načinom pripreme i brojem serviranja određene hrane.

Prehrana bolesnika određena je Odlukom o standardu prehrane bolesnika u bolnicama („Narodne novine“, broj 59/15). Bolesnicima kojima zbog zdravstvenog stanja nije moguće na ovaj način odrediti dijetu, određuje se individualna dijeta kombinacijom postojećih, a kriterij za odabir bazične dijete je najstroža dijeta koja ulazi u kombinaciju.

Dodatne aktivnosti:

  • Odjela za prehranu i dijetetiku osim prehrane bolesnika i bolničkog osoblja brine i za prehranu dijaliziranih bolesnika, dobrovoljnih darivatelja krvi, prehranu djece iz „Udruge dva skalina „ koja djeluje u krugu bolnice.
  • HACCP strategija i pristup problemu higijene i zdravstvene ispravnosti namirnica. Uspješno uvođenje Haccp-a moguće je samo uz dobru organizaciju, zadovoljavajuće uvjete, sustavno provođenje odgovarajućih mjera i odgovorno ponašanje (zaštita namirnica od biološke, kemijske i fizičke kontaminacije ).
  • Edukacija, rad s pacijentima uz izdavanje pisanih uputa.

Zbog promjene stila života kao i velikog napretka u tehnologiji nameće se potreba za stjecanjem novih znanja, vještina kao i za uvođenjem modernih tehnologija u svakodnevni rad.

Nacionalna strategija zdravstva usmjerava nas na podizanje atmosfere kvalitetnog obavljanja poslova i postupanja s pacijentima.

NAŠ KRAJNJI CILJ JE LIJEPO SERVIRANO TOPLO JELO SA TOČNO PROPISANOM PREHRANOM ZA SVE BOLESNIKE!
„NEKA HRANA BUDE VAŠ LIJEK, A LIJEK VAŠA HRANA!“

PREHRAMBENE SMJERNICE
ULOGA PREHRANE U PREVENCIJI KARDIOVASKULARNIH BOLESTI
DIJETOTERAPIJA KOD BOLESTI BUBREGA
DIJETOTERAPIJA KOD BOLESTI JETRE
DJETOTERAPIJA KOD ŠEĆERNIH BOLESTI
DIJETOTERAPIJA KOD ULKUSA
DIJETOTERAPIJA KOD UPALNIH BOLESTI CRIJEVA
DIJETOTERAPIJA KOD DIVERTIKULOZE CRIJEVA