Pretraga

Tekst
A A A
Prikaz
.st0{fill-rule:evenodd;clip-rule:evenodd;}
accessibility
Email
Veličina teksta
A A A
Tema
accessibility
VODITELJ ODJELA Marija Doršner dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine marijado@bolnica-du.hr
GLAVNI TEHNIČAR Vlaho Knez bacc. med. techn. vlahok@bolnica-du.hr

Liječnici

Marija Doršner dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Mr. sc. Ante Crnčević dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Aida Čustović dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Mija Duper Handabaka dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Ružica Leženić Vlahović dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Saša Mikjel dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Zdravko Nižić dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, subspec. intenzivne medicine
Laura Spužević Šoša dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Anita Vuković dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Miljenko Mratinović dr. med. specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Ivana Pavlić dr. med. specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine
Alma Tikveša dr. med. specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine

Ukratko o odjelu

Prva anestezija u Dubrovniku izvedena je 20. travnja 1847. u bolnici „Domus Christi” . Operaciju su izveli dr. Frano Lopižić, dr. Vlaho Šarić i dr. August Kaznačić. Etersku masku napravio je dr. Niko Pinelli, a samu anesteziju „etersku narkozu“ primijenio je magistar farmacije Antun Drobac.
Služba za anesteziju utemeljena je 1973. u „Staroj bolnici“ na Šiškovu, a šef je postao prvi dubrovački anesteziolog Mladen Kuzmić, dr. med., koji je izvodio opće endotrahealne anestezije.
REGIONALNA ANESTEZIJA u dubrovačkoj bolnici izvodila se i ranije. Ginekolozi su radili spinalnu anesteziju za carski rez još 50-ih godina prošlog stoljeća. Intravenska regionalna anestezija (IVRA) radila se 70-ih godina, a epiduralna 80-ih. Periferni nervni blokovi počeli su se raditi 90-ih godina prošlog stoljeća (aksilarni, a poslije i supraklavikularni blok), a krajem 90-ih i suvremena spinalna anestezija te cervikalni blok.
Danas regionalne tehnike čine više od 30% svih anestezija u dubrovačkoj bolnici.
LARINGEALNA MASKA KOD ADENOTONZILEKTOMIJE i SPINALNA ANESTEZIJA ZA CARSKI REZ su metode anestezije po kojima je dubrovačka bolnica postala poznata i izvan nacionalnih granica jer su radovi o njima prezentirani na nacionalnim, regionalnim i europskim skupovima te objavljeni u više časopisa i kongresnih sažetaka.

Organizacija odjela danas:
Stacionarni dio odjela-JIL raspolaže sa šest kreveta. Na odjelu rade specijalizarni stručnjaci iz područja anestezije i reanimatologije koji uz asistenciju medicinskih sestara i tehničara provode složene vrste anestezije, intezivnog liječenja i dijagnostike. Odjel je opremljen modernim uređajima za monitoring, koji omogućava praćenje stanja životno ugroženih pacijenata. Godišnje se na našem odjelu liječi oko 500 pacijenata.
U sklopu odjela u prostorijama niskog prizemlja nalazi se Ambulanta za anesteziju u kojoj se vrše pregledi pacijenata prijeoperacijske obrade (anesteziološka obrada).
Ambulanta za bol skrbi o pacijentima upućenim od liječnka obiteljske medicine i/ili sa preporukom specijaliste radi stanja akutne i kronične boli. Liječnik anesteziolog svojim radom uključen je u rad palijativne skrbi.
Reanimacijski tim se sastoji od liječnika i anesteziološkog tehničara, te uz svoj redovan rad po potrebi intervenira na razini bolnice u slučaju kad stanje pacijenta iziskuje reanimaciju. Šest elektivnih i tri hitne operacijske dvorane opremljenu su sa suvremenim anesteziološkim uređajima i monitorima. U sklopu operacijskog bloka nalazi se soba za oporavak/Recovery/ gdje se provodi postanestezijska skrb operiranih pacijenata. Pacijenti nakon operacijskih zahvata borave u Recovery sobi u prosjeku dva sata ili duže po procjeni anesteziologa u cilju smanjenja boli, mučnine i povraćanja uz monitoring vitalnih funkcija.